مجله باغ گیاهشناسی ملی ایران
نتیجه ای وجود ندارد
مشاهده همه نتیجه ها
  • صفحه اصلی
  • شماره های مجله
    • جلد اول
    • جلد دوم
    • جلد سوم
    • جلد چهارم
  • تماس با ما
  • صفحه اصلی
  • شماره های مجله
    • جلد اول
    • جلد دوم
    • جلد سوم
    • جلد چهارم
  • تماس با ما
نتیجه ای وجود ندارد
مشاهده همه نتیجه ها
مجله باغ گیاهشناسی ملی ایران
نتیجه ای وجود ندارد
مشاهده همه نتیجه ها

کاشت و تکثیر بادام (Amygdalus haussknechtii) و بادامک (Amygdalus scoparia)، دو گونه درختچه‌ای بومی ایران

 پریسا پناهی | عضو هیئت علمی گروه تحقیقات باغ گیاه‌شناسی ملی ایران | Panahi@rifr-ac.ir

۳ شهریور , ۱۳۹۹
داخل تولبد و تکثیر گیاهان, جلد اول, گیاه شناسی
0 0
0

باغ گیاه­شناسی ملی ایران تنوع قابل توجهی از گونه ­های ایران را داراست. از گونه­ های باارزش و بااهمیت کاشته شده در رویشگاه زاگرس باغ گیاه‌شناسی، بادامک (Amygdalus scoparia) و بادام (Amygdalus haussknechtii) هستند.

بادام (Amygdalus haussknechtii)، گونه درختچه ­ای خاردار با شاخه‌های جوان بدون کرک تا حدودی کرک‌دار و متمایل به سرخ است. برگ‌های بیضی شکل دارد. دارای گلبرگ‌های صورتی و میوه شفت، بیضی و درشت است. این گونه انحصاری جنگل‌های طبیعی زاگرس بوده و در استان­ های کردستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، اصفهان، همدان و لرستان پراکنش دارد.

گل‌های بادام در اوایل بهار روی شاخه‌ها نمایان می‌شود. بذرها در اواخر تابستان کامل شده و اوایل پاییز از درخت جدا می‌شود. بهترین زمان جمع­ آوری بذر رسیده، اواخر تابستان است. بذرهای بادام قوه نامیه خوبی داشته و اگر به‌موقع جمع ­آوری، تیمار و کشت شوند، نهال‌های خوبی تولید می­ شوند. بذر این گونه نسبت به دو گونه  Amygdalus scoparia  و Amygdalus lycioides پوسته سخت‌تری دارد. بنابراین برای دستیابی به بیشترین درصد جوانه ­زنی نیاز به تیمار دارد. بهترین تیمار برای بذر این گونه، تیمار ترکیبی خراش‌دهی همراه با آب گرم است. ابتدا برای شکستن پوسته سخت بذر، با سمباده نرم حدود سی ثانیه بذرها را ساییده و خراش می‌دهند. سپس به مدت ۲۴ ساعت در آب گرم (دمای ۴۵ تا ۵۰ درجه سانتی­گراد) خیس می‌کنند. پس از تیمار و کشت در خاک سبک، به‌تدریج جوانه‌زنی شروع می‌شود (شکل‌های ۱ تا ۳). برای کاشت بذرها در داخل گلدان از خاک مناسب و استریل استفاده می‌شود. ترکیب خاک بستر معمولاً شامل ماسه، کود پوسیده حیوانی، خاک برگ و خاک زراعی به نسبت ۱-۱-۱-۱ می‌باشد.

شکل ۱- گیاهچه سبز شده Amygdalus haussknechtii در گلدان در گلخانه باغ گیاه‌شناسی

شکل ۲- درختچه مستقرشده Amygdalus haussknechtii در رویشگاه زاگرس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران

بادامک (Amygdalus scoparia)، گونه درختچه­ ای بدون خار با شاخه‌های جوان بدون کرک به‌رنگ سبز است. برگ‌های نیزه‌ای شکل دارد. دارای گلبرگ‌های سفید یا سفید مایل به صورتی است. میوه شفت کروی یا تخم‌مرغی است. این گونه دامنه انتشار وسیعی دارد و علاوه بر جنگل‌های طبیعی زاگرس در بعضی از نواحی استپی و ارتفاعات نیمه‌خشک کشور در نواحی ایرانی تورانی نیز دیده می شود. در استان­های لرستان، کرمانشاه، فارس، کهگیلویه و بویراحمد، اصفهان، یزد، هرمزگان، کرمان، گلستان و خراسان پراکنش دارد.

گل‌های بادامک در اواخر اسفند و اوایل فروردین روی شاخه‌ها نمایان می‌شود. گل­های سفید و درشت آن نمای زیبایی به این درختچه می­ دهد. بذرها در تابستان کامل شده و اواخر تابستان و اوایل پاییز از درخت جدا می‌شود. بهترین زمان جمع­آوری بذر رسیده، مرداد و شهریور است. بذرهای بادامک قوه نامیه خوبی داشته و دارای درصد جوانه‌زنی زیادی است. بدلیل پوسته نازک بذر نیاز به تیمار خراش‌دهی ندارد و فقط نیاز به سرمادهی دارد. البته اگر بذرها در اواخر تابستان جمع شوند و اوایل پاییز کاشته شوند سرمای زمستانه را داخل خاک می‌گذرانند. ولی اگر قرار است بذرهای جمع‌آوری شده از درختچه‌ها نگهداری شوند و در زمستان کاشته شوند، نیاز به گذراندن دوره سرما حدود سی تا پنجاه روز در سردخانه دارند (شکل‌های ۴ تا ۸).

شکل ۳- بذر و برگ‌های Amygdalus haussknechtii در رویشگاه زاگرس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران

شکل ۴- شروع گلدهی بادامک (Amygdalus scoparia)، در رویشگاه زاگرس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران

شکل ۵- بذر و برگ‌های Amygdalus scoparia  در رویشگاه زاگرس باغ گیاه‌شناسی ملی ایران

شکل ۶- میوه رسیده بادامک (Amygdalus scoparia)، عکس از احمد حاتمی

شکل ۷- میوه بدون پوسته بادامک (Amygdalus scoparia)، عکس از احمد حاتمی

منبع: دانلود متن کامل مقاله
برچسب ها: Amygdalus haussknechtiiAmygdalus scopariaبادامبادامکباغ گیاه شناسی ملی ایرانپریسا پناهیمجله باغ گیاه شناسی ملی ایران
اشتراک گذاریارسالاشتراک گذاریارسالاشتراک گذاری

مقالات مشابه

کاشت و تکثیر گیاهان تولید و تکثیر گیاهان از طریق بذر(تکثیر جنسی)
تولبد و تکثیر گیاهان

کاشت و تکثیر گیاهان تولید و تکثیر گیاهان از طریق بذر(تکثیر جنسی)

توسط موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
۱۸ آبان , ۱۴۰۰
0
337

دو نوع تکثیر در گیاهان دیده می‌شود. تکثیر جنسی و تکثیر غیر جنسی. تکثیر مستقیم یا جنسی بیشتر به عنوان...

طرز کاشت و نگهداری  لاله
جلد دوم

طرز کاشت و نگهداری لاله

توسط موسسه تحقیقات جنگلها و مراتع کشور
۲۵ آذر , ۱۳۹۹
0
89

در فصل پاییز در ماههای آبان و آذر همزمان با کشت گل های فصلی بهاره، پیازهای لاله نیز در زمین...

تکثیر انواع رز از طریق کشت بذر

تکثیر انواع رز از طریق کشت بذر

۲۵ آذر , ۱۳۹۹
109
کاکتوس ها و شرایط نگهداری آن

کاکتوس ها و شرایط نگهداری آن

۳ شهریور , ۱۳۹۹
144
لطفا جهت ارسال نظر وارد شوید

مجله باغ گیاهشناسی – جلد دوم

شماره های پیشین

جلد اول
جلد دوم
جلد سوم
جلد چهارم
مجله باغ گیاهشناسی ملی ایران

باغ گیاه‌شناسی مکانی است که در آن مجموعه‌ای از گیاهان بومی و غیر بومی در فضای باز و در گلخانه‌ها کشت می‌شوند و نقش مهمی در زمینه‌های مختلف تحقیقاتی از جمله علوم گیاهی و باغبانی ، آموزش عمومی و آشنا ساختن مردم به اهمیت گیاهان و لزوم حفاظت از آنها بر عهده دارند. به علاوه باغ گیاه‌شناسی به عنوان ذخیره ژنتیکی گیاهان در معرض خطر انقراض مورد استفاده قرار می‌گیرد.


مقالات اخیر

نقش پرچین‌ها در اکوسیستم‌های شهری

نقش پرچین‌ها در اکوسیستم‌های شهری

۱۸ آبان , ۱۴۰۰
معرفی واحد تبادل بین‌المللی بذر باغ گیاه‌شناسی

معرفی واحد تبادل بین‌المللی بذر باغ گیاه‌شناسی

۱۸ آبان , ۱۴۰۰
گل راعی( Hypericum perforatum L)

گل راعی( Hypericum perforatum L)

۱۸ آبان , ۱۴۰۰

شبکه های اجتماعی

تمامیه حقوق این وب سایت متعلق است به باغ گیاهشناسی ملی ایران | طراحی سایت توسط نوین وب ساز

نتیجه ای وجود ندارد
مشاهده همه نتیجه ها
  • صفحه اصلی
  • شماره های مجله
    • جلد اول
    • جلد دوم
    • جلد سوم
    • جلد چهارم
  • تماس با ما

تمامیه حقوق این وب سایت متعلق است به باغ گیاهشناسی ملی ایران | طراحی سایت توسط نوین وب ساز

خوش آمدید!

وارد حساب کاربری خود شوید

رمز عبور را فراموش کرده اید؟

یک حساب کاربری جدید ایجاد کنید!

Fill the forms below to register

همه فیلد ها الزامی هستند. ورود

رمزعبور خود را بازیابی کنید

لطفاً نام کاربری یا آدرس ایمیل خود را برای تنظیم مجدد رمز خود وارد کنید.

ورود