گیاهان معطر جایگاه پررنگی را در مصارف روزانه خانوادهها دارند. بعضی از گونهها را میتوان در فضای خانه کاشت تا علاوه بر ایجاد طراوت در فضای خانه از آنها به عنوان چاشنی هم استفاده شود. با توجه به فضای کم خانههای امروزی و آپارتمان نشینی، داشتن چند گلدان معطر در خانه خالی از لطف نیست. خانواده نعنانیان Lamiaceae شامل گونههای معطر و زیبایی است که در طعم دهی غذاها و مصارف دارویی هم استفاده میشوند. در اینجا به دو گونه از خانواده نعنائیان اشاره میشود که به آسانی تکثیر می شوند و میتوان از آنها در گلدانی در تراس خانه یا پشت پنجرهای پر نور نگهداری کرد.
باغ گیاه شناسی ملی ایران
برای تکثیر برخی گیاهان قلمه گرفتن مزایای بیشتری نسبت به کاشت بذر آنها دارد. از مزایای آنها، اینکه ممکن است گیاه در مرحله ای از رشد باشد که بذر آن حداقل یک تا دو سال زمان نیاز داشته باشد تا برسد و دوم قابلیت بهره برداری سریع است. رزماری(Rosmarinus officinalis) و نعنا فلفلی (Mentha piperita)، از جمله گیاهانی هستند که به راحتی با قلمه تکثیر می شوند. نعنا و رزماری به عنوان چاشنی در لبنیات، غذاها و ترشیجات استفاده میشوند و با داشتن آنها در خانه علاوه بر داشتن محصول ارگانیک، همیشه در دسترس باشند. بهترین فصل قلمه گیری از این گیاهان بهار یا پائیز میباشد. قلمه را از ساقههایی با اندازه متوسط باید گرفت و طولی حدود ۱۰- ۱۵ سانتیمتر مناسب است. برگهای قسمت پایینی گیاه را جدا کرده و فقط در نیمه قسمت بالایی برگها بمانند. گلدانهایی با خاک ماسهای یا تنها با آب برای این منظور در نظر گرفته میشود. گلدانها باید همواره مرطوب باشند. بعد از ریشه زایی قلمهها را به گلدانهای مناسب انتقال دهید. با توجه به اینکه رزماری و نعنا ایجاد انشعاباتی میکنند با فاصله بکارید یا در هر گلدان یک قلمه بکارید. همچنین خاک برگ با توجه به اینکه بوی بدی ندارد برای استفاده به عنوان کود در فضای خانه توصیه میشود.
رزماری